Italská kuchyně

 

Italové jsou jedni z nejlepších kuchařů na světě a italská kuchyně patří celosvětově mezi ty nejoblíbenější. Ceněna je především pro nenáročnost přípravy, pestrost ingrediencí a chutí a především také odpovídá moderním trendům zdravé výživy. Inspirujte se italskou kuchyní i vy! Můžete se těšit na různé druhy masa včetně ryb, zeleninu uvařenou na mnohé způsoby, nádivky, dezerty a samozřejmě těstoviny a zmrzliny. Rozhodně nesmíme zapomínat na pravou italskou pizzu, která je vyráběná na stovky způsobů.

 

masa si Italové dopřávají především telecí, kuřecí a rybí připravují je na různé způsoby (grilování, vaření, dušení). Na ryby používají citrónovou šťávu a různé druhy koření a velice si zakládají na rybích polévkách. Italové jsou odborníci i na úpravu darů moře, skvěle umějí připravit kraby, raky, humry, chobotnice, sépie, langusty a ústřice.

 

Italské těstoviny: špagety, tortellini, orecchiette, ravioli, tagliatelle, fusilli, cavatelli, strascinati, farfalle, maccheroni, lasagne, lagane, manate, ravioli, gnocchi, pizzoccheri, bucatini a penne.

 

Snad každý ví, že Itálie je proslulá svými geniálními sýry! Italské sýry jsou velkou pochoutkou a i do naší kuchyně si již našly svou cestu. Už jste ochutnali parmazán, grana padano, pecorino, crescenza, fontina, gorgonzola, asiago, scamorza, mozzarella nebo puzzone?

 

Obrovkou tradici má v Itálii dezert Tiramisu. Pochází sice z Toskánska, ale v 19. století se stal oblíbenou pochoutkou ve Florencii. Hlavními ingrediencemi je sýr mascarpone, vaječné žloutky, cukr, silné espresso a kvalitní kakao.

 

Dále jsou Italové proslulí svými vinicemi, jsou dokonce největšími producenty vína na světě. Slavné místo v Itálii, kde se pěstuje víno je například Colombano. Existují spousty odrůd, ale nejznámější je Sangiovese, Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano a Trebbiano Toscano.

 

Italové si rovněž potrpí na kávu a všechny její varianty.

 

Knihy:

"Culinaria Itálie - kulinární průvodce" (Claudia Piras)


Výpravná a bohatě ilustrovaná publikace je další z úspěšné řady kulinárních průvodců. Je to zajímavý cestopis, kde hlavní roli hraje kuchyně a jídlo viděné v historických, geografických a kulturních souvislostech. Provede nás celou Itálií, nabídne vše, co je pro italskou kuchyni podstatné a co ji činí tak vyhledávanou a inspirativní. Výběr se neomezuje jen na dobře známé pochoutky, jako je pizza, pesto, rizoto, parmezán či gorgonzola, ale je mnohem bohatší a neopomene žádnou z delikates – sýrové placky frico, pískavicové chlebánky a sladké pšeničné bochánky, ovoce z marcipánu jako živé…
Kniha poslouží také jako zasvěcený rádce pro výběr potravin a slouží k poznávání jakostních výrobků od napodobenin.

 

 

"Italská kuchyně - nejlepší recepty"


V této bohatě ilustrované kuchařce bylo shromážděno více než sto oblíbených italských receptů. Vedle řady klasických i současných pokrmů zde zaujímají významné místo zejména kuchyně regionální. Společným jmenovatelem většiny receptů je jednoduchost a malá časová náročnost, takže podle nich ve chvilce vyčarujete nejen jídlo pro všední den, ale také večeři pro zvláštní příležitost nebo třeba sladké překvapení. U každého receptu naleznete inspirativní kuchařské tipy.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Italská kuchyně v redukční variantě" (Pavla Myslíková)


Výhody i rizika italské kuchyně z obecně redukčního hlediska. 41 receptů na teplá i studená jídla respektujících pravidla správné výživy. Recepty jsou sestaveny tak, aby jídla byla co nejméně kalorická. Součástí každého z nich jsou údaje o obsahu tuku a energetické hodnotě. Recepty označené DIA, jsou vhodné i pro diabetiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Italská kuchyně" (Laura Zavan , Pierre Javelle)


Italská kuchyněOtevřete knihu a nechejte na svůj stůl vklouznout sluneční paprsky a doteky moře! Recepty, jež vás v létě potěší svou lehkostí a v zimě připomenou prázdninové dny, vám z Apeninského poloostrova přináší benátská rodačka Laura Zavan. S unikátní kuchařkou, v níž podle názorného návodu a jedinečných fotografií jednotlivých fází přípravy dosáhnete snadno umění italských šéfkuchařů. Nepochybně oceníte také pro tuto kuchyni typickou rychlou přípravu, se kterou si vychutnáte nejen vaření, ale především čas strávený nad talířem s milými hosty. Protože přeci „la vitta e bella“ – život je krásný!

 

 

 

 

 

 

"Italská kuchařka" (Karina Havlů)


Autorka, která strávila několik let v úžasně krásném, historickém Římě, dodnes v něm často pobývá a má v této zemi řadu přátel, přiblížuje tuto zdravou, výtečnou a chutnou kuchyni, jejímiž zásadami se řídí i řada sportovců na celém světě, a dokonce i ti, co se vrhli na redukční dietu. Protože po malé porci těstovin se netloustne, a navíc italská kuchyně sestává z velké části ze zeleniny..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Italská kuchařka - Recepty babiček a tetiček" (Eva Ferrara)


Autorka prožila dvacet let v jižní Itálii a jako Češka se snažila být jako ostatní italské manželky. Velice záhy pochopila, že jídlo je pro Italy pravděpodobně nejdůležitější věcí v životě a rčení, že láska prochází žaludkem, není ani trochu nadnesené – muže nestačí prostě nasytit, ale jídlo musí být skutečně dobré. Tak nasbírala od početných manželových příbuzných, sousedek a kamarádek recepty. Po návratu do Čech začala ta „úžasná jídla, která vyžadují minimum peněz a času, zato hodně fantazie“ zkoušet se svými pražskými kamarádkami. A opět měla úspěch. Zřejmě proto, že její kuchařka není jen nějakou sumarizací receptů, ale postihuje i „filozofii“ italské kuchyně a nechává nahlédnout i do zákulisí italské rodiny. Vynikající recepty doplnil ilustracemi Jan Antonín Pacák, který měl k italské kuchyni velmi vřelý vztah.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Italská rybí kuchařka - Přes 200 neodolatelných italských receptů" (Margaret a G.Franco Romagnoli)


Italové znají a užívají stovky způsobů přípravy ryb a plodů moře, říkají autoři a dokazují to na 200 neodolatelných receptech, na předkrmech, salátech, polévkách, na rybích pokrmech s těstovinami, kuskusem, rýží, polentou, rybách v aspiku, na pěnách, nákypech, pizzách, na receptech na ochucená másla, těsta, marinády, omáčky či jen na jednoduchou přípravu rybích plátků nebo celých ryb grilováním - a to vše ve stylu italské domácí kuchyně.

 

 

 

 

 

 

 

"Italská kuchyně - Inspirace pro každý den...."


Na italské kuchyni není nic složitého, stačí mít ty správné ingredience – olivový olej, hrubou mořskou sůl, černý pepř, bazalku, rozmarýn a parmazán. S těmito surovinami a trochou italské inspirace dokážete v kuchyni zázraky. A pokud se tak ještě nestalo, zaručeně propadnete kouzlu italsky čistých chutí. Vyzkoušejte jehněčí nožičky s rozmarýnem nebo saltimboccu z filé z mečouna s tomatovou salsou. Navnaďte se salátem s dresinkem z balzamikového octa a dopřejte si ravioli plněné uzeným lososem. Buon appetito!